Költöztetés

Költöztetés

 

Ezen fogalom alatt többnyire magánszemélyek lakóhelyének olyan módon történő megváltoztatását értjük, amikor személyes ingóságok is átszállításra kerülnek a lakóhely megváltoztatással egy időben. Magánszemélyeken kívül természetesen – a kifejezés hagyományos értelmezésében - költözhetnek jogi személyek, egyesületek, szervezetek stb. is.  Míg az első esetben elsősorban személyes ingóságok költöztetéséről, utóbbi esetben elsősorban irodai kellékek, műszaki berendezések mozgatásáról beszélünk.

 

 

Költöztetés Budapesten

 

Költöztetés Budapest területén belül régi hagyományokra épül. A múlt század első felében az emberek elsősorban gyalogosan, esetleg talicskával végezték a költöztetést.  Ilyenkor összegyűlt a család apraja-nagyja, mindenki felkapott valamit és kézi erővel átszállították az új lakóhelyre a dolgaikat.  A tehetősebbek már emberi erővel vontatható szekérrel vagy akár lovas szekérrel is rendelkeztek.

 

 

A világégéseket követően a Budapesti költöztetésekben megjelentek a robbanómotorral meghajtott járművek is. Ezek nem csak gyorsabbak, hanem már nagyobb teherbírásúak is voltak a korábbi  (emberi  vagy állati erővel  mozgatott) járműveknél.  Napjainkig bezárólag ilyen módon meghajtott járművekkel (immáron gépjárművekkel) zajlanak a Budapesti költöztetések  döntő többségei.

 

A költöztetést végző gépjárművek (más néven tehergépjárművek, azaz teherautók) eleinte nyitott raktérrel rendelkeztek, ezt követte a ponyvával letakart, majd a zárt, dobozos felépítmény.

 

 

Budapesti költöztetés

 

A ’70-es, ’80-as években gyakran lehetett a Budapesti utakon nyitott felépítményű szovjet katonai teherautókat látni, bútorokkal, egyéb személyes tárgyakkal megpakolva látni. Ezekben az esetekben szovjet katonatisztek Budapesti költöztetése zajlott éppen.  Az ilyen típusú költöztetéseknek hátránya volt az, hogy a szállítandó árúk, ki voltak téve az időjárás viszontagságainak, továbbá csak minimális szinten lehetett megoldani a szállított ingóságok fizikai védelmét.

 

 

A „szovjet típusú” költöztetések időszakát követően egyre gyakrabban lehetett ponyvás felépítménnyel ellátott költöztető tehergépjárműveket Budapest területén megfigyelni. Ezek már megfelelő védelmet nyújtottak a költöztetés során az olyan időjárási körülmények esetén, mint pl. az eső, vagy havazás, illetve sokkal hatékonyabban lehetett a költöztetés során megoldani a szállításra kerülő ingóságok biztonságos mozgatásához szükséges mechanikai védelem biztosítását.

 

 

A Budapesti költöztetés alatt megfelelő mechanikai védelmet kell nyújtani a bútorok, egyéb ingóságok részére, amelyet a legtöbbször speciális takarókkal, védőfóliával végzik el.  Ezen védelmet ki kell, hogy egészítse a szállítandó dolgok szakszerű rögzítése, amely nélkül a fentiekben említett védelem alacsonyabb hatékonysággal látná el feladatát.

 

 

 

A Budapesti Költöztető tehergépjárművek egy következő felépítmény típusát a zárt, dobozos költöztető felépítmény jelenti.  Ezen költöztető felépítmények a mechanikai védelem egy következő generációját jelentik. A merev oldalfalnak köszönhetően itt jóval eredményesebb az oldalirányú védelem, könnyebb rögzítési pontokat beépíteni a raktérbe, illetve a ponyvás felépítményhez képest csökkenti a környezet hőmérséklet ingadozásának következményét a költöztetendő ingóságokra nézve.